Начало

   

Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Новини
Карта
Забележителности
Музейни обекти
  Исторически музей
  Белоградчишка крепост
  Пещера "Магура"
  Художествена галерия
  Природонаучен музей
Туристическо обслужване
  Работно време
  Входни такси
Временни изложби
Музейни издания
Археологически разкопки
За нас
Контакти

Художествената галерия в Белоградчик е открита на 21.06.1983 година. Сградата, в която се помещава, е била банка, но през 1980 година се взема ре­шение за реконструирането и превръщането й в Художествена галерия.
Разполага с три зали, като едната е за постоянна експозиция, а в другите две периодически се сменят експозиците с гостуващи изложби на художни­ци, майстори на народните и художествени занаяти.
Художественият фонд включва над 180 картини - живопис и графика. Тук могат да се видят оригинали на Владимир Димитров - Майстора, Сто­ян Венев, Иван Христов, Анета Драгушан, Георги Петров и Багит Бапишев. По-голямата част от фонда е набиран чрез провеждащите се до 1989 година международни пленери по живопис, участници в които са били Александър Шумилкин, Бранислав Динич, Волфганг Тосмел и др. Художници, наложили се като имена не само в собствените си страни, но и в чужбина.
В залите на галерията се провеждат срещи с художници, изкуствоведи и други представители на изкуството и по този начин се разширява кръгът от хора, които имат подчертан интерес към художествения живот на галерията.