Начало

   

Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Новини
Карта
Забележителности
Музейни обекти
  Исторически музей
  Белоградчишка крепост
  Пещера "Магура"
  Художествена галерия
  Природонаучен музей
Туристическо обслужване
  Работно време
  Входни такси
Временни изложби
Музейни издания
Археологически разкопки
За нас
Контакти

 

ОНЛАЙН НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ГРАНИЦИ. СЪБИТИЯ. ХОРА“

На 13.06.2020г. Исторически музей – Белоградчик в партньорство с Центъра за етнология и културна антропология организират Онлайн национална научна конференция „Граници. Събития. Хора“. Конференцията се посвещава на 170 години от Белоградчишкото въстание и 60 години от създаването на Исторически музей в Белоградчик. Научен ръководител на конференцията е проф. д.н.к. Маргарита Карамихова от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Поради пандемията, обявена във връзка с вируса на COVID-19 събитието ще се осъществи чрез онлайн платформата Майкрософт тиймс. В конференцията ще вземат участие 16 утвърдени и млади учени от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей на БАН, Института по балканистика с Център по тракология към БАН, Къща-музей „Иван Вазов“ – град Сопот, Регионален исторически музей – Бургас и Исторически музей - Белоградчик.
Изследователският интерес към граничните зони в Европа е изключително висок в последните десетилетия, особено след края на Студената война и прехода към демокрация в редица страни от бившия Източен блок, разпада на Югославия и бившия СССР, разширяването на ЕС и евроинтеграционните процеси, развитието и разпространението на електронните технологии, новото “велико преселение на народите” в условията на транс-гранична мобилност, дебатите по въпросите на пола, малцинствата и религиите в контекста на неолибералните политики. През ХХ и ХХІ в. европейският континент е активно геополитическо място, в което постоянно се появяват и изчезват граници от различен тип („Студена война“, Европейски съюз, Шенген, Брекзит и пр.). В последните месеци, след обявявената от Световната здравна организация, пандемия на COVID-19, сме свидетели на предизвикателство в световен мащаб, най-вече по отношение на съществуващите стари и възникването на нови граници. Ограниченията за пътуване, затварянето на цели държави, области и селища е само една страна от новите реалности. Промяната в общуването, въвеждането на задължително носене на медицински маски, спазването на социална дистанция, забраната на масови събития поставят нови граници и повдигат въпроси, които до този момент, не са стояли на дневен ред.
Изследователите ще търсят отговор на редица теоретични и практически въпроси – за връзката между териториални и символни граници, за границите като политически конструкт и като зони на културно взаимодействие, за социалното конструиране и разнообразните политики на идентичност в граничните райони, за ролята на малцинствата при провеждането на гранични политики в контекста на съвременната многообразна етническа, конфесионална и политическа картина.
След края на конференцията, докладите ще бъдат публикувани в тематичен сборник.