Начало

   

Eng

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
Новини
Карта
Забележителности
Музейни обекти
  Исторически музей
  Белоградчишка крепост
  Пещера "Магура"
  Художествена галерия
  Природонаучен музей
Туристическо обслужване
  Работно време
  Входни такси
Временни изложби
Музейни издания
Археологически разкопки
За нас
Контакти

Исторически музей — Белоградчик е създаден през 1959 г. с решение № 31 на Община Белоградчик. Музе­ят е общоисторически, а основните му функции са издирване, събиране, изследване и експониране на движимите паметници на културата на Белоградчишкия край.
Още при създаването си Исторически музей Белоградчик получава статут на Общински музей. Отделите му покриват хронологически периода от праисторията до края на 19 в.

В съответствие с профила , характера на фондовете и специиката на дейността структурата на Изторически музей Белоградчик включва отделите „Археология”, „Българска история 15-17 в” и „Природа”.
Исторически музей Белоградчик разполага с две експозиции. Експозицията на отдел „Българска история 15-17 в” ни запознава с бита, културата, социално икономическото развитие и национално освободителните борби на Белоградчик и района през 18-19 в. Тя се помещава в Пановата къща – ярък представител на Предбалканската архитектура, строена през 1810г.

Във фонда на отдел „Археология” се пазят ценни находки, свързани с далечното минало на Белоградчишкия край. Грижливо събирани и съхранявани през годините, те се допълват непрекъснато с материали от двата про­учвани от Исторически музей Белоградчик археологически обекта: късноантичната пътна станция в м. Анище, до с. Граничак и късноантичното височинно укрепление в м. Заеч, до с. Крачимир.

Фондовете на Исторически музей Белоградчик включват около 7842 експоната, от които 5907 са в основния фонд и около 1935 в научно-спомагателния фонд.
Всяка година Исторически музей Белоградчик организира 4-5 временни изложби. През годините неговата дейност му е спечелила в обществото статута на главен хранител на българското културно-историческо и природно наследство в Белоградчишкия край.